Počas odpustovej slávnosti v Ľutine posvätia obnovenú Baziliku minor

14.08.2009 Prešov

Prešov 14. augusta (TASR) – Niekoľko tisíc pútnikov očakávajú organizátori archieparchiálnej odpustovej slávnosti Zosnutia Presvätej Bohorodičky v Ľutine, ktorá sa uskutoční 15. a 16. augusta v Sabinovskom protopresbyteráte.
Ako dnes uviedol pre TASR riaditeľ Gréckokatolíckeho arcibiskupského úradu v Prešove Ľubomír Petrík, tohtoročná slávnosť bude výnimočná tým, že počas nej posvätia rozšírenú a obnovenú Baziliku minor. Dodal, že na víkendovej slávnosti sa má zúčastniť viac ako desať arcibiskupov a biskupov zo Slovenska a zahraničia.
Program púte sa začína v sobotu o 15.00 h posvätením vody na Ľutinskej mariánskej hore. V Bazilike minor sa o 16.00 h koná akatist a po ňom bude nasledovať modlitba svätého ruženca. Tradičnú archijerejskú svätú liturgiu bude o 18. h celebrovať arcibiskup Ján Babjak a v rámci nej si veriaci v modlitbách pripomenú aj obete veľkého banského nešťastia v Handlovej. Okrem toho bude na mariánskej hore až do nočných hodín prebiehať sprievodný program, ktorý vyvrcholí Krížovou cestou pre mladých a o polnoci liturgiou.
V nedeľu pokračujú bohoslužby v bazilike už od 6. h. Približne o 9.30 h sa vydá sprievod na mariánsku horu, kde odpustová slávnosť pokračuje archijerejskou svätou liturgiou. Tej bude predsedať sekretár Kongregácie pre východné cirkvi z Ríma, arcibiskup Cyril Vasiľ, ktorý prednesie aj homíliu. Po jej skončení bude nasledovať posviacka rozšírenej a obnovenej Baziliky minor, ktorá je jedinou gréckokatolíckou bazilikou na Slovensku.
 

Vyberte región